Cum lucreaza avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu

 

BizLawyer – Interviu cu doamna Raluca Mihai, Partener, Voicu & Filipescu

Cum lucreaza avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționeaza cu succes cazuri în toate  domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private.

Dosarele care ajung pe masa de lucru a avocaților specializați în practica de Dispute Resolution din cadrul firmei Voicu & Filipescu sunt tot mai complexe, spețele pe care aceștia le au de soluționat atingând puncte extrem de sensibile. Și volumul de munca este în continua creștere, cele mai multe proiecte venind din zona asigurarilor, insolvenței, dar și din domeniul dreptului muncii. ”Observam o complexitate din ce în ce mai mare a litigiilor de acest gen, începând cu diverse pretenții izvorâte din neexecutarea obligațiilor contractuale și executarea în consecința a garanțiilor de buna execuție în cadrul unor contracte complexe de lucrari, și continuând cu litigii de munca în care salariații solicita din ce în ce mai des daune morale și drepturi salariale în plus, cum ar fi cele izvorâte din prestarea orelor suplimentare solicitate aparent în mod indirect de angajatori”, declara Raluca Mihai, Partener Voicu & Filipescu.

 Un grad la fel de mare de complexitate au și mandatele din zona insolvenței, unde acțiunile coordonate ale debitorului, creditorilor și administratorul/lichidatorul judiciar tind spre reîntregirea patrimoniului societaților insolvente prin formularea unei acțiuni în anularea transferurilor frauduloase fie în temeiul Legii insolvenței, atunci când sunt îndeplinite condițiile speciale, fie pe dreptul comun, precum și spre atragerea raspunderii persoanelor vinovate de insolvența debitorului. ”Practica judiciara devine unitara în sensul acordarii șanselor de reorganizare debitorilor onești, prin promovarea unui plan care satisface rigorile legii insolvenței, dar și a condițiilor de piața în care își desfașoara activitatea debitorul”, explica Raluca Mihai.

Avocați cu dubla specializare-consultanța și litigii

 Echipa de Dispute Resolution din cadrul firmei Voicu & Filipescu este formata din avocați specializați atât pe domeniul de drept ce formeaza obiectul litigiului, cât și în asistența și reprezentarea clientului în fața instanțelor de drept comun, dar și de arbitraj. Datorita acestei formule,Voicu & Filipescu asigura clienților sai înțelegerea pe deplin a fondului conflictului dedus judecații și poate raspunde oricaror provocari. ”Echipa noastra este formata din opt avocați ce au dubla specializare, consultanța și litigii, iar ariile de practica în care activam sunt diversificate, de la litigii obișnuite de drept civil și pe parte comerciala și recuperari de creanțe, la litigii specializate în domeniul achizițiilor publice, asigurarilor, dreptul muncii, dosare de insolvența, drept fiscal dar și arbitraje și drept penal. Avocații noștri din echipa au diferite grade de senioritate, pornind de la avocații juniori, ce ajuta în chestiunile mai administrative ce țin de gestionarea dosarelor de instanța, în diverse cercetari, pâna la avocații seniori coordonatori, inclusiv un partener coordonator al acestei practici”, subliniaza Partenerul Voicu & Filipescu.

De asemenea, Departamentul specializat de litigii și arbitraj al Voicu & Filipescu reunește avocați cu activitate

intensa în fața instanțelor de judecata și curților de arbitraj din țara și strainatate. “Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționeaza cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private. Firma are experiența în soluționarea de cazuri de arbitraj pe probleme de drept comercial, post-privatizare, FIDIC, drept societar, construcții, concurența etc., procedurile de soluționare și curțile arbitrale acoperite incluzând ICC Paris, UNCITRAL, Curtea de Arbitraj Internațional București, ICSID”, amintește Raluca Mihai.

De altfel clienții Voicu & Filipescu includ societați locale și internaționale, majoritatea dintre ei fiind nume recunoscute în comunitatea de afaceri locala și globala și jucatori importanți în diferite domenii economice, precum agricultura, alimentație, industria chimica, bunuri de larg consum, comunicații, construcții, infrastructura, energie, resurse naturale, servicii financiare, asigurari, media, petrol și gaze, farmaceutice, oțel, tutun, tehnologie, turism, utilitați, industria lemnului etc. ”Clienții noștri- firme multinaționale- au apelat la noi pentru a-i asista și reprezenta în litigiile izvorâte din proiecte în care au lucrat tot cu noi (achiziții publice, de exemplu), sau în diverse litigii noi în domeniile anterior menționate”, adauga Raluca Mihai.

În plus, Voicu & Filipescu lucreaza în mandate care implica o colaborare cu firme de avocați din alte jurisdicții. Astfel de situații apar, în special, în dosare de arbitraj cu pretenții destul de mari, de partea adversa fiind societați deținute de statul român. ”De altfel, firma noastra are în mod constant asocieri pe proiecte cu firme de avocatura din afara țarii, în acest fel accesul avocaților și consultanților noștri este asigurat catre practica și know how-ul internațional, în condiții de independența profesionala și deontologica”, atrage atenția avocatul.

Datorita carții de vizita pe care o are, firma Voicu & Filipescu se bucura de un bun renume atât în rândul clienților, cât și în rândul caselor de avocatura locale și internaționale. Iar acest lucru reprezinta un real sprijin în atragerea de proiecte noi, serviciile avocaților fiind solicitate în multe cazuri și datorita recomandarilor pe care posibilii clienți le-au primit de la diferite parți.

“Apreciem ca avem resursele și experiența necesara gestionarii unor proiecte complexe în majoritatea domeniilor din avocatura de business. Apelam la alți specialiști în domenii care exced sfera dreptului, cum ar fi în pregatirea unor expertize extrajudiciare. Voicu & Filipescu pune la dispoziția clienților sai serviciile avocaților firmei în numar suficient, cu specializarea și experiența necesare astfel încât sa fie asigurata gestionarea eficienta și la standarde ridicate de profesionalism a fiecarui dosar în parte din cadrul proiectului. Experiența proiectelor de volum mare ale firmei include alocarea unui numar mare de avocați în astfel de mandate. În cadrul unui proiect, numarul de membri ai echipei de execuție depinde de numarul efectiv și de complexitatea dosarelor alocate.”

Ce factori influențeaza complexitatea unui dosar?

 Mandatele echipei de Dispute Resolution sunt la fel de complexe indiferent de domeniul de activitate pe care îl au la baza. ”Complexitatea unui dosar poate fi privita din doua puncte de vedere: în primul rând, obiectul acestuia, care implica un domeniu mai dificil, specializat, și în al doilea rând, valoarea litigiului și/sau miza urmarita de client. Evident, cele doua se pot întâlni în cadrul aceluiași litigiu, caz în care mandatul avocatului devine o provocare”, considera Raluca Mihai.

Astfel, complexe sunt dosarele de achiziție publica, în care contractele au valori de zeci de milioane de euro, miza pentru client fiind evident câștigarea licitației, dosare în care, pe lânga cunoașterea legislației specifice, trebuie sa ajungi sa înțelegi din punct de vedere tehnic obiectul contractului pentru a putea susține conformitatea ofertei clientului sau neconformitatea ofertei competitorului.

De asemenea, complexe sunt și dosarele de asigurari, în care valorile solicitate din polițe sau garanții de buna execuție se ridica la ordinul zecilor de milioane de euro, administrarea unui astfel de dosar implicând expertize complexe tehnice, merceologice, contabile, s.a.. ”Nu în ultimul rând, administrarea litigiilor de catre colegii specializați în insolvența implica un grad ridicat de dificultate, problemele de drept întâlnite fiind în domenii diferite, de la drept civil, la dreptul muncii, drept fiscal, și chiar drept penal. În multe litigii, parțile reclama prevalența unor legi speciale fața de Legea insolvenței, fiind necesar a se examina cu foarte mare atenție modul în care anumite prevederi derogatorii sunt aplicabile, și mai ales conflictul dintre legi”, completeaza Partenerul Voicu & Filipescu.

Raluca Mihai amintește faptul ca în acest moment, echipa Voicu & Filipescu administreaza un mandat complex, proiectul fiind preluat în vara anului 2017. În acest dosar, avocații asista o autoritate publica în numeroase litigii de natura diferita, cum ar fi conflicte cu autoritațile de control, probleme de dreptul muncii, litigii civile. De asemenea, clientul este consiliat și în punerea în executare a hotarârilor judecatorești definitive și inițierea acțiunilor în recuperarea prejudiciilor sesizate de autoritațile de control. Proiectul este coordonat de Raluca Mihai, Partner și Alice Ene, Managing Associate.

“Un mandat complex a fost și este în continuare și în ceea ce privește litigiile de asigurari, unde valoarea pretențiilor a ajuns la un total de peste 50 milioane de euro, proiectele fiind coordonate de Dumitru Rusu, Partner și Simona Merdariu, Managing Associate, cu implicarea intensa a lui Victor Cochirleanu, Senior Associate”, mai spune Raluca Mihai.

De asemenea, avocații Voicu & Filipescu au experiența considerabila în reprezentarea clienților companii locale și multinaționale în fața instanțelor în litigii pe probleme de drept comercial, concurența, telecomunicații, drept fiscal, proprietați imobiliare, drept societar, proprietate intelectuala, dreptul muncii, contracte, falimente, achiziții publice, post-privatizare etc.

Avocatii specializați în litigii ai Voicu & Filipescu au experiența în probleme de drept penal relevante pentru activitatea clienților instituții financiare, asistându-i pe reprezentanții clienților în faza de urmarire penala și în fața instanțelor de judecata, în special în proiecte white collar crime.

Atu-urile firmei Voicu & Filipescu

 Unul dintre cele mai importante atu-uri pe care îl are Voicu & Filipescu este acela ca avocații sai din echipa de Dispute Resolution au dubla specializare, atât în domeniul de drept ce sta la baza litigiului, cât și în asistarea și reprezentarea clienților în fața instanțelor de judecata și de arbitraj. Astfel, cel care instrumenteaza în scris dosarul, îl și susține, de principiu, în fața instanței de judecata, cunoscând extrem de bine particularitațile domeniului de drept și jurisprudența și doctrina în materie.

”O astfel de dubla specializare este, apreciem noi, esențiala în litigiile specializate, cum sunt cele de achiziții publice, asigurari, insolvența, dreptul muncii, s.a. În al doilea rând, lucrând cu clienții noștri zi de zi în diverse proiecte, anticipam eventualele litigii și, în masura în care este posibil, încercam sa le evitam sau sa asiguram șansele de câștig clientului nostru. Mizam pe gestionarea transparenta a tuturor litigiilor, dar și pe implicarea activa a clientului în aspectele de tehnicitate, ce exced sfera juridica”, subliniaza Raluca Mihai.

De altfel, Voicu & Filipescu primește recunoaștere constanta în clasamentele specializate și premii oferite de publicații naționale și internaționale, precum și de organisme independente de cercetare, care o situeaza printre principalii jucatori de pe piața.

Practica de Dispute Resolution este în mod tradițional recunoscuta de Legal 500 în clasamentele anuale.

“Ne propunem pentru perioada urmatoare sa fim în continuare profesioniști, sa menținem încrederea clienților noștri, sa ne menținem de asemenea entuziasmul în a fi proactivi și a gasi soluții variate în spețele administrate, și de ce nu, sa cream jurisprudența interesanta și utila”, concluzioneaza Partenerul Voicu & Filipescu.